Vždy, když se někým bavím o stavu u nás, tak za hlavní považuji ne dotace a investice státu, ale stabilitu, tedy neměnit pořád daňovou soustavu, důchody apod. Pěkně to shrnul Josef Grill z Wedos v článku Na shledanou v lepších časech, pane premiére, vyzdvihl bych tam tuto pasáž:

Pro podnikání, plánování a investování potřebujete dlouhodobé jistoty. Nepotřebujete dotace a garance státu nebo státní zakázky, ale jistotu a stabilitu z hlediska prostředí. Nejhorší je to, že nevíte co bude zítra nebo příští rok. Jak můžete plánovat investice a rozvoj, když nevíte co bude za rok?

Konsolidační balíček, který zvyšuje daně, vyžene další firmy pryč a nové nepřitáhne. Zvýšení ceny energií, přestože vyrábíme nejlevněji. udělá totéž. Ale co chceme, když jsme si tam zvolili politology a sociology místo ekonomů, inženýrů a právníků, kteří již něco dosáhli. Zavedl bych podmínku pro kandidaturu, aby člověk musel alespoň 10 let pracovat mimo státní aparát, aby věděl, jak ve skutečnosti funguje ekonomika provozu a podnikání.